De Spaanse Waterhond

Yerba del Pipa Casita, Spaanse Waterhond en moeder van Shira en Chico

De Perro de Agua Español, of Spaanse Waterhond, is van oorsprong gebruikt (en wordt nog steeds gebruikt) als vissershond, herdershond en jachthond. Hij bewaakt, eenmaal op de kade, de vangst van de vissers en ook huis en haard.

Als hulp van de vissers legt hij de netten klaar op de boot en haalt hij ze ook weer uit het water. Verder duikt hij alles op wat van de boot af het water in valt, zoals gereedschap, maar ook vissen die uit de netten vallen.

 De Spaanse waterhond is ook bereid om alles voor de baas te doen. Hierdoor is de Spaanse waterhond eigenlijk altijd gebruikt voor al het werk wat men voor hem tegenkwam, het is echt een manusje van alles.

 

De honden zijn middelgroot (tussen de 40 en 50cm)en hebben een normale bouw. De vacht van deze honden verhaart niet, maar groeit gewoon door.

De vacht heeft een dusdanige structuur, dat hij weinig water vasthoudt. De honden drogen dan ook zeer snel weer op. De vacht is gekruld en kan draden vormen als deze langer wordt. De honden worden zo eens per jaar geschoren, dit gebeurt niet in een patroon (zoals bij een poedel), maar wordt op één lengte afgeschoren.

De honden mogen niet worden geborsteld of gekamd, als de vacht langer wordt, dan wordt de vacht gescheurd (indien nodig). Wassen van de hond gebeurt alleen met water en de honden hebben geen typische hondengeur.

 

 

Disclaimer