De algemene verzorging van de Spaanse waterhond

 

De verzorging van de oren

Doordat de vacht van de Spaanse Waterhond doorgroeit en geen rui kent, groeien de haren in de oren ook door. Hierdoor ontstaan haarproppen in de oren waar viezigheid in kan blijven hangen en er broei kan ontstaan. Deze warme omgeving is een ideale plek voor oormijt, waar deze honden dan ook gevoelig voor zijn. Om te voorkomen dat viezigheid en eventueel oormijt in de oren terechtkomt, worden de haren in de oren zo eens in het half jaar getrokken. Dit kan door een dierenarts gedaan worden, maar dit kan ook gewoon thuis. Het beste kan men hiervoor een aderklem gebruiken (vaak wel verkrijgbaar bij de dierenarts).  Als de haren verwijderd zijn, is het verstandig om met een oor-clean-middel het oor schoon te maken.

 

De verzorging van de ogen

Ook aan de ogen moet soms wat extra aandacht worden besteed. Door de (vaak langere) vacht en de structuur die de vacht heeft blijft traanvocht (vaak samen met zand, stof, o.i.d.) in de ooghoeken zitten. Door het indrogen van dit vocht, ontstaan harde restjes bij de ooghoeken. Dit verwijder je door met de duim(nagel) en wijsvinger dit restje vast te pakken en uit de vacht te trekken. Als dit regelmatig gebeurt, vindt de hond dit geen probleem.

 

De verzorging van het gebit

Normaal gesproken hoeft men niets aan het gebit van de hond te doen. Het af en toe geven van een kauwbot of een flostouw is voldoende.

Vanaf 4 maanden gaan de pups hun puppygebit inwisselen voor het volwassen, blijvende gebit. Vooral in deze tijd is het noodzakelijk dat de pup iets heeft waar hij zijn tanden in kan en mag zetten.

Het is aan te raden om met de hond te oefenen om zijn gebit te tonen. Je kan hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Zowel bij de dierenarts of op show zal dit op prijs worden gesteld.

Met een hand houdt men de kop van de hond vast, met de andere hand trekt men de lippen van de hond omhoog, hierbij in het oog houdend dat de ogen van de hond niet worden afgedekt, dit wordt door de hond nl. als zeer vervelend ervaren.

Spaanse Waterhond reu, Azko de Jelova

 

 

Disclaimer