De vacht van de Spaanse waterhond

 

De verzorging van de vacht

De vacht van de Spaanse Waterhond wordt niet gekamd of geborsteld. De vacht is van een dusdanige structuur dat het niet of nauwelijks water vasthoudt.

De Spaanse Waterhond verliest zeer weinig haar en kent niet de tweejaarlijkse ruiperiode die andere honden wel hebben.

De onder- en bovenvacht van de Spaanse Waterhond groeien in elkaar waardoor klitten ontstaan. Deze klitten worden uit elkaar gescheurd (indien nodig), zodat er strengen ontstaan.De vacht mag wel worden geknipt of geschoren, dit echter op één lengte.

Spaanse Waterhond reu, Léon de Ubrique

Het scheren van de vacht

Omdat de Spaanse Waterhond geen haren verliest en de vacht het hele jaar doorgroeit, wordt de vacht ongeveer één keer per jaar geschoren. Dit scheren mag vaker, al naar gelang de persoonlijke voorkeur.

De eerste keer dat de hond geschoren wordt is op een leeftijd van ongeveer 4 maanden. Dit gebeurt om de puppyvacht kwijt te raken.

De vacht groeit met ± 1cm per maand en wordt op één lengte afgeschoren (of geknipt). Er wordt geen model aangebracht in de vacht (zoals bij een poedel). Honden die naar tentoonstellingen gaan moeten een minimum vachtlengte van 3 cm hebben en een maximale lengte van 15 cm.De hond kan in elk jaargetijde geschoren worden. Het enige waarop gelet moet worden is zonnebrand. Een hond die net geschoren is moet, net als de mens na de winterperiode, niet te lang in de brandende zon verblijven. Als de hond geschoren wordt, moet men niet vergeten dat de haren tussen de voetzooltjes ook geknipt moeten worden. In de winterperiode is het sowieso verstandig deze haren te knippen, omdat zich in deze haren ijs kan verzamelen en dit kan wondjes veroorzaken bij de, gevoelige, voetzooltjes.

Spaanse Waterhond teef, Siërra, op lange vacht       Spaanse Waterhond teef, Siërra, 2 maanden na het scheren.

Het verkleuren van de vacht

Als je een bruine hond hebt en deze scheert, dan is de kans groot dat de vacht na het scheren een andere kleur heeft dan daarvoor. Dit kan bijtrekken naarmate de vacht weer langer wordt, maar het kan ook zijn dat de vachtkleur blijvend verandert.

Bij een witte of een zwarte hond blijft de vacht na het scheren zijn eigen kleur behouden. Een zwarte hond kan onder invloed van zon en water wel bruin opkleuren. Dit zien we vooral op langere vacht.

Spaanse Waterhond teef, Yerba, als pup van 12 weken Spaanse Waterhond teef, Yerba, op een leeftijd van een half jaar Spaanse Waterhond teef, Yerba, op een leeftijd van 2 jaar

 

Disclaimer